Adidași Onitsuka Tiger Limber Up Moscow și Asian

Acum câteva zile m-a contactat cineva să-l ajut să afle numele unui model de adidași Onitsuka Tiger pe care i-a avut de ceva vreme ca să poată să-și ia o pereche nouă.

După ce am primit o poză, am început să fac săpături și la un moment dat eram aproape convins că era vorba de modelul California 78 care avea cam toate detaliile adidașilor omului. Chiar și peticul de  piele în zig-zag din jurul șireturilor era acolo.

La o analiză mai atentă, însă, apăreau câteva diferențe.

Eh, la un moment dat eram gata să abandonez și să-i zic omului că habar n-am ce ciudățenie poartă el. Mă uitam pe Amazon și, când m-am hotărât să mă las păgubaș, am zis să mai văd o pagină. Și i-am găsit! Care erau șansele? :))

Era modelul Onitsuka Tiger LimberUp (sau Limber Up – dacă vrei)

Băieții de la Onitsuka Tiger au proiectat modelul Limber Up ca să fie folosit de echipa olimpică a Japoniei pentru încălzire înainte de meciuri la Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980. Stretching, o leacă de jogging, chestii din astea.

Adidasul era perfect pentru asta. Ușor, cu o talpă care îi conferea o bună aderență. Era îmbrăcat în pânză, făcându-l super flexibil. Ce să mai… visul oricărui atlet.

Onitsuka Tiger Limber Up MoscowOnitsuka Tiger Limber Up MoscowÎn talpă erau erau proiectate câteva găuri laterale în zona călcâielor, atât pentru ventilație cât mai ales pentru absorbția șocurilor.

Ei bine, Adidașii Onitsuka Tiger Limber Up au avut un avânt extraordinar după Olimpiadă și câțiva ani s-au vândut foarte bine.

Acum, cei de la Asics i-au reintrodus ca adidași vintage. Modelul ăsta are acolo toate trăsăturile adorate de împătimiții adidașilor retro.

Ce am observat e că modelul ăsta e mai popular aici în Europa decât în Statele Unite. Nenea ăsta care m-a contactat să-l ajut e din Statele Unite și nu nu prea reușea să găsească pe nicăieri să-și mai cumpere o pereche. Eu l-am văzut însă pe foarte multe site-uri britanice.

Asics LimberUp Asian

Un an mai târziu, la Jocurile Asiatice din 1981, cei de la Onitsuka Tiger au fost pregătiți. Au proiectat atunci modelul LimberUp Asian care a devenit încălțămintea oficială a jocurilor.

Asics Limber Up AsianAsics Limber Up AsianAdevărul e că nu prea avea legătură cu predecesorul. Modelul ăsta avea partea superioară făcută din plasă, nu din pânză. Avea alte linii, nu mai avea zig-zag-uri. Un adidas complet diferit.

O să observi cele 3-4 tuburi din talpă în zona călcâielor. Au fost puse acolo ca să absoarbă mai bine șocurile.

Modelul Limber Up Asian și-a făcut treaba foarte bine. Plasa a ținut greutatea foarte scăzută, asigurând și o ventilație foarte bună.

Acum, modelul a fost reintrodus sub brandul Asics.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: