Adidași Vans

Un brand al cărui nume se identifică practic cu lumea skateboardingului, Vans a ajuns să se impună în peisajul urban modern. Puține mărci reușesc să ajungă la o așa notorietate încât să intre atât de adând în conștiința publicului.

Istoria acestuia începe în anul 1966 când frații Paul și Jim Van Doren pun bazele Van Doren Rubber Company în orașul Aneheim din California.

Aceasta reușeste să se țină bine și să înregistreze numeroase succese în anii ’70 și ’80 axându-se, bineînțeles, pe skate și alte sporturi urbane. Numai că la un moment dat, cineva din conducere s-a gândit că ar fi o idee drăguță să se ia după băieții mai mari, ca Nike, Adidas sau Puma și să introducă niște modele care să se adreseze unui public mai larg. Ei, rahat.  evident că au dat de dracu băgându-se unde nu le fierbea oala și s-a cam dus totul la vale.

După 2000, a început să se observe o nouă mișcare care prețuia toate chestiile retro, old school, iar modelele vechi de adidași Vans au reintrat în vogă. Așa că firma a început să reintroducă unele din clasicele lor, dintre care și Slip-On.

Cel puțin în America, a existat o împărțire clara între coasta de est și cea de vest în ceea ce privește preferința pentru încălțăminte. Dacă în Est Converse a fost marca ce a definit imaginea generației, de partea cealaltă, în California, Vans a făcut legea.

Cum a ajuns Vans la un asemenea Succes?

Unul din elementele care au făcut ca Vans parte din peisajul urban a fost și faptul că firma a oferit dintotdeauna posibilitatea de a-ți personaliza adidașii. Tot ce aveai de făcut era să duci un desen pe care îl doreai imprimat la fabrică și primeai în scurt timp propria ta pereche de adidași personalizați.

Adidași VansDeși au încetat să ofere această facilitate pentru aproape zece ani, și-au recunoscut greșeala iar acum este din nou disponibilă pe site-ul lor.

Unul dintre cele mai populare modele ale frmei îl reprezintă Vans Slip-On, care , cu toate posibilitățile de personalizare, a ajuns un concurent serios pentru modelul Converse Chuck Taylor. Faptul că poți să-i iei direct în picioare și să o tai la plimbare este alt lucru care l-a făcut atât de atractiv.

Fiind centrați pe nișa de skateboarding, au susținut sportul încă de la începuturi, fie prin sponsorizări ale unor skateboarderi profesioniști, fie prin construcția unor skate parkuri în mai multe orașe din Statele Unite.

Un alt element de succes a fost colaborarea cu diverse trupe pentru a crea diverși adidași cu semnătura  acestora. De exemplu, au scos o serie de modele Kiss, Motorhead, Iron Maiden și altele.

Cea mai mare amprentă asupra tinerilor și-au pus-o prin finanțarea unor turnee de skateboarding asociate cu concerte. Ăsta e și cazul turneului Vans Warped Tour, unde câștigătorul primei ediții, din 1995, a fost nimeni altul decât Tony Hawk, care ulterior a fost recunoscut drept cel mai bun skateboarder din istorie.

În trecut, pentru că nu aveau bani pentru campanii de marketing uriașe, găseau un skater care promitea, îi dădeau o pereche de adidași și îl plăteau 500 de dolari ca să-i poarte peste tot.  Acum, au o căruță de bani pentru campanii mai ample, dar continuă să-i promoveze underground.

Vans în România

Intrarea Vans în România nu s-a făcut cu prea mare tam tam. Poate și pentru că scena de skateboarding de la noi nu e la fel de dezvoltată ca prin alte părți. Cert e că pe internet nu prea există magazine care să vândă adidașii lor. Poți să găsești gamă destul de largă de adidași Vans pe MyCloset, și la niște prețuri destul de bune.

Altfel, mai găsești în alea câteva magazine de prin țară. În București, eu mi-am cumparat o pereche de la magazinul Vans de pe calea Victoriei, în drept cu Piața Amzei. Aveau acolo destule chestii mișto: curele, tricouri, brățări, portmoneuri.

Update: Numai ce am trecut zilele astea pe Victoriei să văd care mai e situația cu magazinul lor… Cur! A dispărut! Faliment. Pe mă-sa și pe ta-su! Acum singurul loc în care cred că mai poți să găsești niște modele decente este pe MyCloset. Nu știu niciun alt magazin de-al lor ‘în lumea reală’.. Nu există nici măcar un site oficial Vans în România..

Are careva vre-o idee de vre-un magazin ceva?

VANS octombrie 9, 2012 la 9:06 pm

Am gasit eu Vansi in mallu din Baneasa, mai exact la Sport Couture.

Răspunde

Mada ianuarie 15, 2014 la 2:49 am

Mai este unul si in Afi Cotroceni

Răspunde

Leave a Comment

Previous post:

Next post: