Adidași Puma

Prin anii ’40, Adolph și Rudolf Dassler s-au cam luat la ceartă și au rupt legăturile. Rudolf a plecat să întemeieze Puma, în timp ce fratele său a înființat Adidas.

Chiar dacă Puma era o firmă nouă, Rudolf avea o vastă experiență în fabricarea de încălțăminte sportivă  pentru că înainte să se certe, el și cu fratele său înființaseră “Gebruder-Dassler Schuhfabrik”, care se ocupa de producerea adidașilor.

Ca să fim exacți, Puma a luat naștere în 1948 iar primul articol pe care l-a lansat a fost Atom, un adidas pentru fotbal. În scurt timp, un număr tot mai mare de sportivi au început să poarte adidași Puma la evenimente majore. În 1952, Josef Barthel a câștigat o medalie de aur la 1500m purtând un model al companiei.

Adidași PumaÎn 1956 a fost introdusă banda aia laterală care a devenit imaginea firmei.  Abia în 1968 au lansat pisica, faimoasa pumă care este astăzi simbolul inconfundabil al companiei.

În același an a avut și un mic eveniment controversat. Tommie Smith, care luase aurul la 200m in Mexico City, a urcat pe podium în picioarele goale așezându-și adidașii Puma alături. În clipa aia, împreună cu coechipierul său, John Carlos, au făcut salutul “mândriei negre”, ca semn de dispreț față de tratamentul groaznic pe care îl aveau negrii în perioada aia. Ambii au fost eliminați de la Jocurile Olimpice.

Alți sportive notabili care au purtat Puma sunt Diego Maradona, legendă a fotbalului, și Boris Becker, un Dumnezeu în tenis. Acesta a avut și propriile modele de adidasi, “Puma Becker” și “Puma Becker Ace”, lansate în 1980.

În 1968 a fost lansat Puma Clyde, un adidas pentru basket proiectat de Walter “Clyde” Frazier, care este astăzi unul dintre cei mai populari adidași Puma.

De-a lungul anilor, compania a investit foarte mult pentru a ridica ștacheta în domeniu. În 1996 a lansat modelul Cell, care se zice că ar fi primul adidas cu talpă din spumă din lume.

Compania a avut recent o colaborare interesantă cu MTV  împreună cu care a lansat două variante ale modelului Clyde pentru emisiunea MTV Raps.

A mai fost și o colaborare cu designerul japonez Evisu cu care au lansat modelul Puma Basket.

Și la noi în țară, compania este unul dintre cei mai cunoscuți producători de articole sportive. Au parcă și câteva magazine dechise.

Dacă vrei să cumperi online, ai să găsești la MyCloset o selecție destul de mare de adidași Puma la prețuri foarte bune. Intră să vezi.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: