Adidași Nike

Nike a fost înființată de către Phil Knight, un alergător pe distanțe medii și student la contabilitate la Universitatea din Oregon, și de antrenorul său, Bill Bowerman. Pasiunea pentru sport i-a făcut să lucreze împreună, dar aceștia împărtășeau și o pasiune pentru tehnologia din spatele încălțăminții și a îmbrăcăminții sportive.

Când și-a terminat studiile, în 1962, Knight a plecat într-o călătorie în jurul lumii și a început o mică afacere împortând în Statele Unite adidași japonezi. Lucrând pentru Onitsuka Tiger, s-a prins că la fel de bine ar putea să-și fabrice propriii adidași și să câștige mult mai mult.

Adidași NikeCompania a luat naștere în 1964 cu numele de Blue Ribbon Company. Abia în 1971 au născocit numele de Nike, după numele zeiței înaripate a victoriei din mitologia greacă. Și-au schimbat numele oficial abia în 1978.

Faimoasa siglă a companiei, cunoscut cu numele de “Swoosh”, a fost desenată de o gagică, Caroline Davidson, studentă tot la Universitatea din Oregon. La momentul ăla a primit ceva mărunțiș de-o bere sau cam așa. Dar peste vre-o 20 de ani, băieții de la Nike s-au gândit că ar fi frumos să o răsplătească ceva mai consistent, așa că i-au basculat o grămadă de acțiuni ale firmei. Nu se știe valoarea lor exactă, dar e clar că a fost consistentă.

În 1987, Nike a lansat primii adidași din gama Air Max. Bulele lor și confortul pe care îl ofereau au convins multă lume să-și ia o pereche.

Dacă inițial erau cunoscuți doar pentru adidași de alergat, în 1984 l-au luat în echipă pe Michael Jordan împreună cu care au creat unul dintre cele mai populare branduri de adidași din lume: Air Jordan.

E un fapt mai puțin cunoscut, dar Ilie Năstase al nostru a fost primul sportiv profesionist care a semnat un contract de sponsorizare cu Nike pentru a le purta adidașii pe teren. Începând cu momentul ăla, genul ăsta de promovare a devenit o strategie de bază a companiei.

Faimosul slogan „Just do it” a luat naștere în 1988, ca să comemoreze un eveniment de importanță colosală, venirea mea pe lumea asta 🙂 Dar da, atunci au început gagii tradiția de a crea campanii cu mesaje inspiraționale, motivaționale, pentru care sunt bine cunoscuți.

La fel ca și celelalte branduri majore, poți să găsești un magazin în care să probezi o pereche de adidași Nike în aproape orice mall sau la orice colț de stradă.  Doar că pe internet găsești adevăratele bijuterii!

Întră pe MyCloset unde ai să găsești o basculantă întreagă de adidași Nike. Vre-o 600 de modele, ca să-ți faci o idee. Și prețurile mi se par cât de cât ok. Clar mai ieftin decât în magazine!

Leave a Comment

Previous post:

Next post: