Adidași Air Jordan

Jordan este o marcă de adidași de basket premium și reprezintă, poate, cel mai cunoscut brand de sub tutela Nike. Acesta a fost lansat ca urmare a unei politici duse de Nike de a ajuta diverși atleți aflați la începutul carierei și care au afișat rezultate promițătoare.

Michael Jordan a fost unul dintre aceștia, iar în prezent este considerat drept cel mai bun basketbalist din istorie. Parteneriatul dintre acesta și Nike a dus la crearea unei linii de haine cu numele acestuia, linie la care adidașii Jordan au fost adăugați în 1985.

Adidași Jordan

Primul model Jordan și controversele iscate

Primul adidas, Air Jordan 1, a fost văzut pentru prima oară în 1984 în timpul unui meci NBA între Chicago Bulls și Philadelphia 76ers. Faptul că aveau un colorit negru-albastru a înfuriat rău NBA care prevedea reguli clare care spuneau că încălțămintea trebuia să fie albă.

La fiecare meci în care se prezenta cu acești adidași, Michael primea o amendă de 5000 de dolari. Unii zic că nici lui Michael nu-i placeau acești adidași din cauza culorilor, zicând că sunt ‘adidașii Satanei”.

Nike plătea însă bucuros amenda de fiecare dată pentru că scandalul pe care îl alimenta astfel valora infinit mai mult decât o campane de marketing de milioane de dolari. Publicitatea negativă e mai bună decât zero publicitate.

Întreg subiectul a fost atât de bine acoperit de presă încât în primăvara anului următor, când au fost lansați pentru public, s-au vândut ca pâinea caldă. Toți puștii din America și restul lumii vroiau să pună mâna pe ei. Stocurile magazinelor se goleau de îndată ce erau aprovizionate.

Următorul model și evoluția ulterioară

Air Jordan 2 a fost lansat în primăvara lui 1986. Majoritatea au fost fabricați în Italia iar ce aveau ei distinct este faptul că logoul “mingii de basket înaripate” a fost mutat din partea din spate a adidașilor pe limbă. Fapt intens dezbătut de fanii brandului.

Și în stilul ăsta, în fiecare an a fost lansat un nou adidas Jordan numit cu un număr mai mare. Acest lucru a continuat până în 2008 când s-a ajuns la adidasul cu numărul 23, numărul de pe tricoul lui Michael Jordan de la Chicago Bulls.

Din 2009, cei de la brandul Jordan au hotărât să lanseze adidași Jordan care nu mai poartă semnătura celui care le-a dat numele ci să folosească personalități din basketul actual, precum Dwayne Wade.

Variantele retro

În fiecare an, dintre toate toate modele care au fost lansate în decursul istoriei brandului, sunt alese câteva care să fie reintroduse sub denumirea de retro. Aceastea de multe ori au un colorit special și sunt vânate de către colecționari. Cum modele de bază costă sute de dolari, cele retro ajung foarte ușor să se găsească la prețuri enorme pe eBay sau alte site-uri de licitații.

Leave a Comment

Next post: